Sposób rozmnażania trzeba dobrać do właściwości odmiany plantowanej borówki
Sposób rozmnażania trzeba dobrać do właściwości odmiany plantowanej borówki. Bardzo ważne jest odpowiednie nawożenie gleby. Koniecznym zabiegiem pielęgnacyjnym jest coroczne przycinanie pędów od trzeciego lub czwartego roku życia krzewów, co powoduje wykształcanie się dużych jagód i powstawanie licznych nowych pędów owoconośnych. Na długo przed dojrzewaniem owoców trzeba je zabezpieczyć przed ptactwem, osłaniając szczelną siatką o niezbyt dużych oczkach. Ptactwo zlatuje się do plantacji całymi stadami, ponieważ jagody krzewiastych borówek stanowią atrakcyjny pokarm, prawdopodobnie dzięki dużej zawartości cukrów. Dane o składzie chemicznym jagód borówek hodowlanych wahają się w dość szerokich granicach, co jest zrozumiałe wobec rozmaitości form i warunków. Zawsze jednak podkreśla się bogactwo cukrów (ok. 13®/» w stosunku do świeżej masy). Przy niewielkiej ilości kwasów organicznych i garbników tłumaczy to bardzo słodki (a niekiedy także mdły) smak tych owoców. Jagody z upraw zawierają mniej błonnika oraz składników mineralnych niż borówka czarna. Są one ubogie pod względem zawartości kwasu askorbinowego, a także innych witamin, i zgodnie z ogólną regułą ustępują w tym zakresie wyraźnie owocom ze stanu naturalnego. Jeszcze jedna ważna różnica wynika stąd, że miąższ jagód borówek wyprowadzonych od gatunków amerykańskich jest prawie bezbarwny, a więc nie pozostawia plam.
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: