Wartość energetyczna orzechów musi być duża
Przy takim składzie chemicznym wartość energetyczna orzechów musi być duża. Dochodzi ona do 700 kcal na 100 g świeżej masy. Wynika stąd, że spożycie 0,5 kg łuskanych orzechów mogłoby pokryć dobowe zapotrzebowanie energetyczne dorosłego mężczyzny pracującego fizycznie. Pod względem kaloryczności laskowe orzechy przewyższają nawet tłustą wieprzowinę. Jądro orzecha zawiera nieco karotenów, przeciętnie 0,5 mg% witaminy Bi i 30—50 mg% witaminy C. Pod tym względem nie może więc równać się z niektórymi leśnymi jagodami i innymi owocami, ale witaminy znajdujące się w orzechu mają jednak pewne znaczenie dla organizmu spożywcy. Znacznie bogatsze w witaminę C są liście leszczyny (przeciętnie 200 mg%).
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: